Acupunctuur bij Hooikoorts

Hooikoorts, een allergische reactie op pollen van bomen, grassen en planten, kan het leven behoorlijk ongemakkelijk maken. De symptomen variëren van niezen en jeukende ogen tot verstopte neuzen en vermoeidheid, en voor sommige mensen kan het een ware nachtmerrie zijn tijdens het pollenseizoen. Gelukkig kan acupunctuur verlichting brengen voor deze vervelende aandoening. Hooikoorts, ook bekend als allergische rhinitis, is een allergische reactie op stuifmeel van bloeiende planten. Het immuunsysteem van het lichaam reageert overdreven op deze onschadelijke pollen, wat leidt tot vervelende klachten. Hoewel hooikoorts meestal seizoensgebonden is, kan het in sommige gevallen het hele jaar door voorkomen, afhankelijk van de bloeiperiode van verschillende planten.

Waarom kan acupunctuur zo goed helpen bij hooikoorts?

Acupunctuur is een ruim tweeduizend jaar oude Chinese geneeskunst waarbij dunne naalden in specifieke punten op het lichaam worden geplaatst om de energiestroom (Qi) te herstellen en het lichaam in balans te brengen. Hoe biedt acupunctuur verlichting? Volgens recent wetenschappelijk onderzoek is acupunctuur een effectieve behandelwijze voor hooikoorts. Acupunctuur lijkt veiliger dan de huidige algemeen gebruikte medicatie en is mogelijk ook kosteneffectiever [1], [2]. Bij hooikoorts kan acupunctuur effectief zijn omdat het de immuunrespons van het lichaam kan reguleren, ontstekingen kan verminderen en de algehele gezondheid kan verbeteren, wat het lichaam beter voorbereidt om allergenen zoals pollen te bestrijden. Bovendien helpt acupunctuur stress te verminderen, wat kan bijdragen aan een verbetering van de gebruikelijke klachten. Symptomen die de grootste verbetering lieten zien na acupunctuur waren niezen, jeukende neus en ogen, loopneus, verstopte neus en onderbroken slaap [3].

Acupunctuur bij andere allergieën

Ook bij andere allergieën is acupunctuur bewezen effectief. Zo kunnen huisstofmijtallergie, allergieën aan het spijsverteringskanaal en eczeem ook goed aangepakt worden met acupunctuur. Een behandeling versterkt niet alleen het afweersysteem maar pakt ook de klachten als gevolg van de allergie aan.

Een effectieve methode om hooikoorts te behandelen

Acupunctuur kan aanzienlijke verlichting bieden bij hooikoortsklachten en de algehele levenskwaliteit verbeteren. Het gebruik van antihistamine voor hooikoortsklachten neemt aanzienlijk af bij mensen die acupunctuur hebben ondergaan [4]. Bij Acupunctuur Muiden hanteer ik een persoonlijke benadering om de specifieke behoeften van mijn cliënten te begrijpen en aan te pakken. In een vrijblijvend intakegesprek van ongeveer 15 minuten kan ik je vragen beantwoorden en je verwachtingen bespreken. Voorafgaand aan de behandeling stuur ik je een intakeformulier toe voor een completer beeld van je klachten. Veelal zijn er maar een paar behandelingen nodig om klachten te verminderen. Laat je je behandelen voordat het seizoen begint, dan heb je misschien wel helemaal geen klachten in het seizoen.

Ik wil van mijn klachten af

Zoek je verlichting van hooikoorts? Overweeg dan acupunctuur bij hooikoorts als een effectieve en persoonlijke benadering om de symptomen te verminderen en je algehele welzijn te verbeteren. Ik ben aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur, wat betekent dat de behandelingen (deels) worden vergoed door de zorgverzekeraar als je hiervoor aanvullend verzekerd bent. Neem gerust telefonisch of per e-mail contact met mij op voor een intakegesprek of laat een bericht achter en ontdek hoe acupunctuur jou kan bijstaan op je weg naar verlichting.

  1. Reinhold T, Brinkhaus B, Willich SN, Witt C. Acupuncture in patients suffering from allergic asthma: is it worth additional costs? J Altern Complement Med. 2014;20(3):169-77.
  2. Kim SY, Lee H, Chae Y, Park HJ. A systematic review of cost-effectiveness analyses alongside randomised controlled trials of acupuncture. Acupuncture in medicine: Journal of the British Medical Acupuncture Society. 2012;30(4):273-85.
  3. McDonald JL, Smith PK, Smith CA, Changli Xue C, Golianu B, Cripps AW. Effect of acupuncture on house dust mite specific IgE, substance P, and symptoms in persistent allergic rhinitis. Annals of allergy, asthma & immunology: official publication of the American College of Allergy, Asthma, & Immunology. 2016;116(6):497-505.
  4. Adam D, Grabenhenrich L, Ortiz M, Binting S, Reinhold T & Brinkhaus B: ‘Impact of acupuncture on antihistamine use in patients suffering seasonal allergic rhinitis: secondary analysis of results from a randomised controlled trial.’ (Acupuncture Med. 2018, 36(3): 139-145

Acupunctuur Muiden

P.C. Hooftlaan 1d

1398XN Muiden

06 – 15 85 92 44

trudy@acupunctuurmuiden.nl

 

Bedrijfsinformatie

KvK 87321351

Openingstijden

Maandag : 13:00 – 21:00

Dinsdag   : 13:00 – 21:00

Vrijdag     : 13:00 – 17:00

Zaterdag  : 10:00 – 13:00

Acupunctuur Muiden is aangesloten bij:

Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur
Koepel Alternatieve Behandelwijzen

Copyright Trudy Kuipers 2022 | Disclaimer | Privacyverklaring | Klachtenprocedure